Konferencja Zielona retencja – jak przeciwdziałać w miastach podtopieniom i suszom, 9-10.06 Gdańsk
Nie ma zieleni bez wody– przy takim podejściu można mnożyć potencjał – nieoczywistych wcześniej – miejsc do magazynowania deszczówki- zagłębień terenowych, zielonych nieużytków czy pasów drogowych. W warunkach zmian klimatu oraz coraz częstszych podtopień i susz kwestia odpowiedniego projektowania zieleni decyduje o odporności miast na zjawiska ekstremalne.
Wodę opadową powinniśmy traktować jako zasób i wykorzystywać ją do zasilania zieleni.
Zielona retencja, czyli na przykład:
- niecki retencyjne,
- ogrody deszczowe,
- dachy zielone,
- wypustki uliczne itp.
pozwalają na zmniejszenie skali podtopień i odciążenie kanalizacji deszczowej.
Podczas konferencji zostaną poruszone takie tematy jak zasady projektowania i realizacji małej retencji, zielone dachy, planowanie przestrzenne w ochronie klimatu oraz rola zielonych miejskich nieużytków.
W wydarzeniu wezmą udział architekci krajobrazu, planiści, wodociągowcy, inwestorzy, deweloperzy, przedstawiciele środowiska naukowego, urzędnicy samorządowi i administracji publicznej, inżynierów różnych branż, a także miejscy aktywiści.
W drugim dniu konferencji, 10 czerwca 2022 odbędzie się sesja poświęcona dachom zielonym pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia „Dachy Zielone”
Sesja Zielone Dachy, 11:45 – 13:15
Wprowadzenie do panelu– dr hab. inż. Ewa Burszta-Adamiak Polskie Stowarzyszenie “Dachy Zielone” (PSDZ)
Zielone Dachy szanse i bariery wdrażania – panel dyskusyjny
moderator: dr inż. arch. Piotr Czyż
uczestnicy:
Katarzyna Szymczak – Pomianowska, Departament Zrównoważonego Rozwoju UM Wrocław,
Anna Białecka – Wydział Urbanistyki i Architektury UM Gdańsk,
dr hab. Ewa Burszta-Adamiak, prof. UPWr., PSDZ
Łukasz Skwierawski, Polski Związek Firm Deweloperskich Oddział w Gdańsku
Miejsce konferencji:
Hevelianum
Sala HAXO
ul. Gradowa 6, 80-802 Gdańsk
Miejsce kolacji:
Wozownia Gdańska
ul. Gradowa 8, 80-802 Gdańsk
Uwaga ! Rezerwacja noclegów we własnym zakresie
Podczas wydarzenia będą serwowane posiłki wegetariańskie i wegańskie