Uprawa kiwi w doniczce
W dobie supermarketów kupno egzotycznego owocu w celu spożycia nie stanowi wyzwania. Hodowla kiwi w warunkach domowych może przynieść ogromną satysfakcję. Jak cieszyć się z własnoręcznie wyhodowanych w doniczce owoców kiwi?
Smaczne i zdrowe
Kiwi, znane również jako agrest chiński, to wysoko cenione na całym świecie jadalne owoce roślin z gatunków aktinidii (Actinidia). Rośliny, a także ich jadalne jagody, zostały rozpowszechnione głównie za sprawą rozwoju upraw w Nowej Zelandii, a w XX wieku produkcja i sprzedaż tych owoców stała się popularna na całym świecie.
Kiwi jest owocem cenionym za swoje właściwości smakowe, a także zdrowotne. Spożywanie kiwi może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i przeciwdziałać zakrzepom. Substancje zawarte w kiwi mają udowodnione naukowo działanie wspomagające walkę z powstawaniem nowotworów. Jagody kiwi znajdują zastosowanie w kuchni i w kosmetyce, a także stanowią pyszną, prostą, słodko-kwaśną przekąskę.
Rozmnażanie roślin
Rośliny mają zdolność do rozmnażania się na dwa sposoby – wegetatywny i poprzez wysiewanie nasion. Pierwszy z nich polega na wykorzystaniu części dorosłej rośliny do wytworzenia nowych organów wegetatywnych, dzięki którym tak powstały klon będzie mógł samodzielnie funkcjonować jako odrębna roślina potomna.
Do rozmnażania roślin egzotycznych z reguły wykorzystuje się nasiona pochodzące z ich owoców. Trzeba pamiętać, by owoc wybrany do rozrodu był odpowiedni – świeży, zdrowy, nienoszący wyraźnych śladów chorób czy pleśni. Taki owoc gwarantuje prawidłowe kiełkowanie nasion i rozwój rośliny potomnej.
Kiwi w domu i ogrodzie
Warunki domowe nie są odpowiednie dla hodowli całego dużego krzewu ani drzewa, natomiast świetnym rozwiązaniem dla fanów roślin egzotycznych jest uprawa aktinidii ostrolistnej znanej jako „mini kiwi”. Roślina jest dekoracyjnym, efektownym pnączem, którym warto ozdobić balkon, taras czy też posadzić w ogrodzie.
Aktinidia ostrolistna
Aktinidia ostrolistna jest roślinną dwupienną. Do wydania owoców potrzebne są przynajmniej dwa egzemplarze rosnące obok siebie – jeden męski, drugi żeński. Owoce „mini kiwi” są jadalne i bardzo smaczne. Dobranie roślin powinno być przeprowadzone w taki sposób, żeby kwitły w tym samym czasie, dzięki czemu dojdzie do zapylenia i wytworzenia owoców kiwi.
Istnieją odmiany „mini kiwi” niewymagające obecności dwóch osobników. Odmiana Issai wytwarza zarówno męskie, jak i żeńskie kwiaty, co umożliwia samozapylenie i wytworzenie niewielkich, zielonych, smacznych owoców. Trzeba zwrócić jednak uwagę na to, że jest dość mało odporna na zimno.
Warunki dla aktinidii ostrolistnej
Pnącze aktinidii ostrolistnej jest duże i wymaga sporo miejsca. Najlepszym miejscem dla niego jest ogród bądź słoneczny balkon, ponieważ do prawidłowego wzrostu potrzebuje stanowisk ciepłych i jasnych, ale nieprzesadnie nasłonecznionych. Preferuje wystawienie w kierunku zachodnim lub południowo-zachodnim. „Mini kiwi” nie posiada dużych wymagań glebowych i każdy ogród będzie dla niego odpowiedni.
Wzrost „mini kiwi” jest intensywny, dlatego bardzo ważne jest systematyczne nawożenie mieszankami wieloskładnikowymi oraz z dużą zawartością azotu. Gleba nie może być podmokła, ale powinna być słabo wilgotna – ta egzotyczna roślina źle znosi suszę.
Aktinidia pstrolistna
Aktinidia pstrolistna ma podobne wymagania uprawowe, co aktinidia ostrolistna. Uprawiana jest raczej jako pnącze ozdobne – jej owoce są małe, plony raczej niewielkie, jednakże wydawane przez nią jagody kiwi nadal są jadalne.
Walor estetyczny aktinidii pstrolistnej stanowią duże, piękne liście przebarwiające się na wiele kolorów. Roślina prezentuje się pięknie na ogrodzeniach i płotach, majestatycznie je oplatając. Będzie również doskonałą ozdobą ściany budynku, o ile zostanie prawidłowo podparta. Z powodzeniem może być sadzona na balkonie w dużej donicy ustawionej w widnym, osłoniętym od wiatru miejscu.
Artykuł sponsorowany, zawiera lokowanie produktu.