Pages Menu
Categories Menu

Posted by on lut 8, 2021 in Uncategorized | 0 comments

Szklarnia mała i duża

Szklarnia mała i duża

Miejscy ogrodnicy coraz chętniej montują szklarnie w przydomowych ogrodach i na swoich działkach, aby mieć możliwość wytwarzania eko żywności. Prowadzenie profesjonalnej szklarni na większą skalę to dobry pomysł na własny biznes.

Przydomowa szklarnia doskonale sprawdza się jako miejsce uprawy ziół, czy warzyw (z powodzeniem można w niej uprawiać nowalijki, czy pomidory), sposób na przechowywanie roślin tarasowych wrażliwych na mróz i silne wiatry, osłona przed deszczem dla mebli ogrodowych.

To także miejsce, w którym można miło spędzać czas oddając się swoim pasjom i zakątek, w którym z przyjemnością będziemy się zrelaksować, ciesząc się słońcem, a zarazem ochroną przed wiatrem. Możemy traktować tę przestrzeń jako dodatkowy, zewnętrzny salon.

Podobne funkcje może pełnić szklarnia postawiona na działce i w Polsce z pewnością znajdziemy na to wiele przykładów.

Jeśli chodzi o możliwości techniczne jest bardzo duży wybór. Do wykonania konstrukcji szklarni ogrodowych wykorzystywane są m.in. odporne na korozję aluminiowe ramy, które są wypełniane wytrzymałymi płytami poliwęglanowymi. Dostępne są również szklarnie, których konstrukcja wypełniona jest wysokiej jakości szkłem. Często dostawca szklarni oferuje również w zestawie fundament. Znajdziemy szklarnie gotowe, w różnych wymiarach. Możemy również samodzielnie taką szklarnię wykonać.

Przed zakupem warto dowiedzieć się jaką szklarnię ogrodową wybrać, gdyż pomoże nam to dopasować odpowiedni model do naszych wymagań. Punktem wyjścia powinno być wybranie i wymierzenie terenu, który chcielibyśmy przeznaczyć pod konstrukcję szklarni oraz zastanowienie się, do czego chcielibyśmy ją przeznaczyć. Ważny też będzie dostęp do wody, którą będziemy podlewać nasze rośliny. Jeśli na działce lub w ogrodzie mamy przydomowy system do zbierania wody opadowej, to z pewnością będziemy mogli wykorzystywać deszczówkę do naszych upraw w szklarni.

Jeżeli dysponujemy odpowiednio dużą powierzchnią gruntu, to możemy się zdecydować na profesjonalną, większą szklarnię, jako sposób na własny biznes. W tego typu szklarniach są zwykle uprawiane na większą skalę pomidory i ogórki, cukinia i inne warzywa.

Zarówno w przypadku szklarni przydomowych, stawianych na działkach, jak i profesjonalnych, dużych szklarni, kolejnym etapem będzie zaopatrzenie szklarni na przykład w środki do produkcji roślin. W ofercie sklepu internetowego www.lchortigroup.pl znajdziemy wszystko, co potrzebne by prawidłowo zagospodarować przestrzeń profesjonalnej szklarni oraz zapewnić uprawom jak najlepsze warunki do ich prawidłowego rozwoju.

We współczesnym świecie, kiedy musimy zmagać się ze skutkami zmian klimatycznych, bardzo ważne staje się skracanie łańcuchów dostaw żywności. Chodzi o to, żeby ludzie produkowali żywność blisko miejsc, gdzie jest ona konsumowana. W ten sposób można ograniczyć ślad węglowy wynikający z transportu żywności. Ograniczając konieczność transportowania żywności, redukujemy negatywne skutki uboczne transportu, czyli zanieczyszczanie powietrza i emisję gazów cieplarnianych.

W Kanadzie wybudowano największą na świecie szklarnię na dachu. Źródło: Lufa Farms (fot. materiały prasowe)

Jednym ze sposobów na zrównoważoną produkcję żywności jest urban farming, czyli rolnictwo miejskie. To trend, który staje się coraz bardziej popularny. Możemy na przykład zobaczyć małe szklarnie postawione na podwórkach pomiędzy blokami, czy przy restauracjach hotelowych, a także uprawy warzyw na dachach zielonych i tarasach.

Artykuł sponsorowany, zawiera lokowanie produktu.